WHO AM I?Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Nama saya MOHD KHAIRUL NIZAM BIN MOHAYAN telah berkecimpung didalam bidang insurance ini agak lama. Saya memulakan perjalanan karier saya didalam bidang insurance adalah dengan menyertai AIA Group Insurance sebelum beralih arah kepada HONG LEONG INSURANCE GROUP (HLMT -HONG LEONG MSiG TAKAFUL; HLA - HONG LEONG ASSURANCE).

MENGAPA SAYA MENYERTAI BIDANG INSURANCE INI? 

Saya menyertai bidang insurance adalah secara PART-TIME sahaja buat masa ini dan saya akan buat secara FULL-TIME tidak lama lagi. Kerja hakiki saya adalah didalam bidang hospital dibawah bahagian PENGURUSAN REKOD KESIHATAN (MEDICAL RECORDS MANAGEMENT). Saya telah berada didalam bidang pengurusan rekod ini sejak tahun 2008 dan telah bekerja dengan 4 buah hospital (ASSUNTA HOSPITAL, KPJ GROUP, Cardiac Vascular Sentral Kuala Lumpur (CVSKL) dan kini dgn Subang Jaya Medical Centre (SJMC)).

Apa kaitan bidang pengurusan rekod dan juga insurance? Sebenarnya bidang kerja saya mempunyai kaitan yg amat rapat dengan insurance.

Didalam bidang pengurusan rekod, salah satu jabatan terpenting dibawah pengurusan saya adalah MEDICAL REPORT & INSURANCE CLAIM. Ianya bukan sahaja termasuk claim dari syarikat insurance malah ianya juga membabitkan pengurusan permohonan untuk KWSP (EPF), SOCSO, dan juga legal claim.

Saya adalah orang yang bertanggungjawab memastikan setiap permohonan claim @ tuntutan dari syarikat insurance dan juga pesakit yang telah discharged dari hospital dilengkapkan oleh doktor dalam masa yang ditetapkan. Setiap permohonan itu saya akan hntar kepada doktor yang merawat pesakit berkenaan untuk dilengkapkan supaya pesakit boleh menuntut bil hospital yang dibayar secara tunai. Itulah secara kasar bidang tugas saya. Selain itu, saya juga menguruskan berpuluh ribu rekod pesakit yang datang di hospital tempat saya bekerja.

Dalam 12 tahun pengalaman saya perolehi ini, saya dapati bahawa HLMT dan HLA adalah syarikat insurance yang hampir 90% tiadanya pesakit memohon report dari hospital bagi menuntut bill hospital yang dibayar secara tunai. Ini bermakna apa? Ini bermakna, setiap pesakit yang menggunakan medical card dari HLMT tidak mempunyai sebarang masalah untuk menyelesaikan bil hospital. Med card yang mereka perolehi valid dan GL Approved !!!  Maka justeru itu, saya pun berhenti dari AIA dan menyertai HLMT dan HLA.

Meskipun saya buat insurance ini secara part time, namun telah ramai saya bantu ramai bukan sahaja mendapatkan medical card dan lain lain polisi insurance dari HLMT dan HLA, akan tetapi juga memberikan bantuan nasihat kepada mana mana yang memerlukan terutama dalam process memohon tuntutan dengan hospital tempat mereka mendapatkan rawatan. Meskipun mereka bukanlah mendapatkan polisi insurance dengan saya tetapi dengan syarikat insurance lain, namun itulah kepuasan yang saya perolehi. Mana tahu, bukan sekarang akan tetapi sahabat mereka akan mendapatkan polisi dari saya. 

MENGAPA SAYA BUAT INSURANCE INI SECARA PART TIME? 

Para pembaca sekalian, meskipun saya buat insurance secara part time, akan tetapi saya mempunyai banyak pengalaman yang berkaitan dengan insurance. Seperti yang saya ceritakan diatas, saya telah berada didalam bidang hospital ini sejak tahun 2009 dan salah satu jabatan yang saya uruskan adalah medical report and insurance claim. Selama itu lah saya mempelajari dan mengajar banyak client saya berkenaan dgn insurance. Apa yang boleh dan apa yang tak boleh. 

Pengalaman kerja selama berbelas tahun itu telah saya terjemahkan kepada peningkatan bentuk pemahaman yang saya dapat kongsikan kepada semua client yang saya temui. Saya ajarkan dan bagitau kepada mereka apa yang mereka sepatutnya buat apabila ingin memohon perlindungan insurance. Setakat dah hampir 3 tahun bersama HLA dan juga HLMT, saya tidak pernah dihubungi oleh seorang pesakit pun apabila dimasuki ward. Hanya tau apabila selepas mereka keluar dari ward.  

Sebab tulah saya buat secara part time. Saya akan pastikan saya memperolehi lebih banyak lagi pengalaman dan pengajaran berkenaan dengan pemerhatian saya terhadap ramai lagi pesakit yang memohon medical report dan insurance. Tambahan lagi, tidak ramai agent insurance mengetahui saya buat part time insurance. Disinilah peluang saya bertanya lebih banyak soalan kepada mereka mengenai produk insurance yang mereka jual. 

Saya mempunyai banyak pengalaman yang membolehkan saya menjadi trusted insurance consultant anda. Ini kerana, saya meletakkan diri saya kesetiap dalam diri client saya sebelum memberikan idea dan potential solution berdasarkan kepada pengalaman saya yang melihat agent syarikat insurance lain lepas tangan apabila client mereka berada didalam situasi yang kecemasan. Saya tidak mahu perkara seperti yang berlaku terhadap pesakit di hospital tempat saya bekerja selama ini menghantui diri setiap client yang saya temui. Disebabkan itu, saya berusaha menjadi yang terbaik dan memberikan yang terbaik diperlukan oleh setiap orang. itulah tujuan saya.


HARAPAN SAYA 

Saya berharap sangat, medium blog ini menjadi medium dimana saya dapat mengembangkan pengatahuan saya dalam bidang insurance, malah dapat membantu ramai lagi mereka yang berada diluar sana untuk mendapatkan polisi yang bersesuaian dengan keperluan mereka. Bukan itu sahaja, saya amat berharap agar, saya dapat membantu ramai orang lagi dengan memberikan pengetahuan, kesedaran, dan juga kaedah terbaik dalam menyampaikan apa yg saya tahu didalam bidang hospital kepada mereka dan anda semua. 

Akhir sekali, terima kasih dari saya. salam muhibah salam sejahtera keatas kamu semua agar sentiasa memperolehi kesihatan yang baik baik .

JANGAN LUPA FOLLOW SAYA DENGAN LIKE PAGE SAYA, DAN SUBSRIBED BLOG SAYA INI. 

Sekian, terima kasih,


KhairulNizam Mohayan Trusted Insurance Consultant

Hong Leong MSiG Takaful (HLMT) Hong Leong Assurance (HLA)
0139008424 Join me @ KHAIRULNIZAM | FINANCIAL IDEAS