29 July 2019

WUJUDKAH MEDICAL CARD / KAD PERUBATAN YG TERBAIK ???

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua pembaca,


Adakah anda percaya bahawa wujud medical terbaik, paling bagus dan no 1 di MALAYSIA? Kalau ditanya pada saya, tidak ada. Tidak wujud sama sekali sebarang medical card yang terbaik ke apa ke, no 1 lah segala bagai di MALAYSIA. Kalau ada mana mana agent yang mengatakan bahawa med card plan dari syarikat insurance yg diwakilinya adalah yg terbaik, maka ianya adalah satu pembohongan yang besar dan jelas. Beliau amat terdesak dengan case dan sale, akan tetapi selepas anda memperolehi kad tersebut, dan apabila tiba masa anda hendak menggunakannan kad perubatan tersebut, maka dia akan ghaib entah kemana. 

Kesemua medical card yang ada di Malaysia adalah hampiur 100% sama bagusnya, kerana kawal selia oleh Bank Negara Malaysia (BNM). Yang membezakannya setiap kad tersebut adalah rider yang ada dalam kad tersebut.

Perhatikan gambar diatas, kesemua insurance company tersebut memasarkan produk medical card berasaskan islamik pakej ataupun sinonim dengan perkataan takaful. Apa itu takaful, Takaful adalah satu ciri insurance yang patuh syariah yang berasaskan islamik.

Istilah Takaful juga merujuk kepada konsep insurans Islamik yang berasaskan kerjasama bersama, dimana segala risiko dan dana dikongsi bersama. Bantuan kewangan juga disediakan dibawah Takaful yang dikenali sebagai Tabarru’ (sedekah) dengan dana yang disumbang oleh individu dibawah perlindungan Takaful. Untuk mudah faham, takaful merupakan satu tabungan dimana ia mengumpul segala dan semua duit dari orang yang apply perlindungan takaful (istilahnya lebih tepat adalah didermakan oleh pemegang polisi). Kesemua duit itu kemudiannya dilaburkan kepada mana mana dana atau amanah saham yang juga patuh syariah. Sebab itu ianya dikenali dengan takaful. 

PAK TEH (2016), APA ITU TAKAFUL, NAK MUDAH FAHAM LIHAT GAMBAR INI, MAJALAH LIBUR
Berdasarkan gambar diatas, fahamlah kita bahawa takaful merupakan satu perkongsian sesama ahlinya demi membantu setiap ahlinya apabila berada didalam kesusahan. 

“MULIANYA hati orang yang mempunyai 1 akaun polisi takaful apabila beliau sebenarnya sanggup untuk memperuntukkan sebahagian wangnya kepada mereka yang kurang bernasib baik, jika suatu hari nanti beliau mengalami nasib yang sama, beliau juga akan DILINDUNGI”

Ok mari kita berbalik pada soalan dasar dan tajuk perbincangan kita hari ni.

Sebelum kita hendak mengambil apa jua plan medical card, kita hendaklah melakukan sedikit kajian yang munasabah bersesuaian dengan kehendak dan juga budget kita. Janganlah budget kita cuma RM100 sebulan, kita nak cari pakej medical card yang boleh tanggung atau cover kita mcm mcm termasuk cacat kekal dan lain lain. Kita kena pastikan, apa pakej yang sesuai untuk budget kita supaya tidak membuang masa kita melakukan pencarian terlalu lama dan juga membuang masa agent untuk berhempas pulas menyelesaikan masalah anda. Mereka juga ada banyak benda nak buat yeee ...

Kebanyakan kad perubatan akan membayar kos berikut (Rujuk kepada helaian keterangan produk atau brochure untuk maklumat penuh setiap pelan yang mungkin berbeza-beza):
 • Bilik dan penginapan hospital
 • Kos pembedahan dan bius
 • Unit rawatan rapi
 • Pembedahan harian
 • Bekalan dan khidmat hospital
 • Teater pembedahan
 • Lawatan rundingan pakar dalam hospital
 • Pra-hospital, ujian diagnostik pra-pembedahan & bayaran pakar pre-kemasukan ke hospital
 • Rawatan selepas kemasukan ke hospital
 • Rawatan fisioterapi pesakit luar
 • Kos ambulans
 • Pemindahan organ
 • Kanser pesakit luar bulanan atau dialisis buah pinggang
 • Penjagaan di rumah

Didalam medical card, ada beberapa aspek penting yang kita perlu amik tahu

TUJUAN 

Kita kena pastikan tujuan apa sebenarnya kita perlukan medical card. Adakah semata mata nak cover kita apabila kita dimasukkan ke hospital, atau kita amik medical card ini untuk kita buat sebagai saving? Adakah medical card ini untuk kita seorang atau termasuk dengan org yang kita sayang. Kalau kita single, boleh lah amik sorang, kalau dah bekeluarga, kena amik dengan wife dan anak anak.

BUDGET UNTUK PREMIUM

yang ini kita kena pastikan betul betul. Silap budget, apabila med card kita laps, atau tertunggak, satu sen pun tak boleh nak guna ketika nak masuk ward. Katakanlah kita amik hanya 10% dari total gaji bersih kita. Dari RM3000, katakan 10% adalah RM300.00 sebulan, maka itulah budget kita sebulan untuk medical card. Hakikatnya, itulah pengiraannya. Kalau kita singel, RM300 sebulan tu dah banyak, akan tetapi kalau dah bekeluarga, termasuk anak dan isteri, RM300 kebarangkaliannya tidak cukup. Maka gaji wife pun sama juga 10% maka skrg kita punya medical card sekeluarga bernilai 20% daripada total gaji bersih seisi rumah.

ROOM & BOARD

Yang ni pun kita kena research betul betul. Medical card ini mempunya pilihan bilik dari 4 katil sehingga kepada single room. Malah ada yang single room yang very VVIP. 

SINGLE BED VVIP 

SINGLE BED EXECUTIVE
2 BEDED IN SINGLE ROOM
4 BEDED IN SINGLE ROOM

Kalau kita perhatikan gambar jenis katil diatas, kita boleh agak lah berapa harganya satu malam. Tricknya mudah. Boleh lah lakukan sedikit research kemana mana website hospital, dan lihat sendiri gambar pilihan katil yang ada.

Persoalan saya disini, adakah anda inginkan keselesaan sama ketika di masukkan ke ward? Anda tidak sihat dan baru selesai menjalani pembedahan, seandainya anda diberi pilihan, anda nak masuk ward yang mana satu? Kalau saya, saya akan pilih single bed. Sebab, tak ada gangguan dan ianya cukup privasi. keadaan hospital swasta tidak sama dengan kerajaan. Hospital swasta tidak ada punyai waktu melawat yang tertentu, any time boleh masuk dan jenguk. Kalau kerajaan ada masa melawat. Apabila dimasukkan ke hospital swasta, andai katalah kita ditempatkan 2 beded in single room, dan org sebelah kita itu menerima pelawat yang agak tidak berhemah dan membuat bising, bagaimana anda rasa? he he he. Nah, sekarang bayangkan anak anda yang dimasukkan ke ward, merengek sana sini sebab tak sihat dan tak selesa, org katil sebelah pula bising. Anda nilaikan sendiri. 

Kebiasaanya, tawaran room and board adalah seperti CONTOH dibawah: -


plan yang ditunjukkan adalah harga maksimum bilik yang anda pilih. Katakan anda pilih plan 500, ini bermakna, room and board anda sehari semalam adalah RM500.00 dan tidak lebih. Kurang tak apa. So kebanyakkan plan room & board 500 adalah jenis katil single per room. 

PILIHAN RIDER

Dalam medical card ada byk rider. Setiap rider ini ada harganya. Bukan free ye. Antara rider yang fames adalah: -

1) Hospitalization (menginap di hospital dapat duit)
2) Waiver critical illness (apabila terkena critical illness, secara automatik premium anda adalah free)
3) Accident benifit rider ( benefit apabila anda kena excident) 

......... dannnnn banyak banyak lagi bergantung tawaran yang dikemukakan oleh pihak insurance. 

Justeru itu, adalah diwajibkan bagi anda pembaca memahami terlebih dahulu kehendak anda sebelum permohonan medical card ini. Akan tetapi, research tersebut hendaklah dilakukan segera agar tidak bertangguh lama kerana lagi lama anda bertangguh untuk mendapatkan medical card, makin mahal medical card anda tersebut kerana faktor utama yang akan diambil kira adalah umur anda, jenis pekerjaan anda dan juga samada anda merokok atau tidak. Andai anda merokok meskipun sesekali, maka anda adalah perokok meskipun VAPE. Vape dikategori sebagai perokok. 


Saya harap, anda sebagai pembaca clear dengan penjelasan saya ini. Ingin saya ulagi sekali lagi disini, TIADA SEBARANG MEDICAL CARD TERBAIK / NO 1 / TERBAIK DIANTARA YANG TERBAIK DIMALAYSIA. Andai kata adanya orang yang berkata demikian, carilah agent lain. Sesungguhnya, anda pasti ditipu kelak.

Tak susah nak dapatkan medical card dari saya, cuma klik link dibawah ini, Ini bukan format rasmi dalam memohon medical card, akan tetapi ianya merupakan cara untuk saya dptkan maklumat yang tepat untuk saya generate satu proposal  medical card sebelum kita berjumpa. 


 KLIK UNTUK MEMOHON MED CARD

Sebelum saya akhiri post untuk hari ini, jangan lupa subscribed blog saya ini, like page fb dan instagram saya.

Sekian terima kasih, 


KhairulNizam Mohayan
Hong Leong MSiG Takaful (HLMT)
Insurance Agent 

0139008424

No comments:

Post a Comment